Posted on

Na pomoč! Moj nakit je potemnel!

Ker je čisto, 24 karatno zlato premehko, da bi bilo primerno za izdelavo nakita, se uporablja od 9 do 14 karatno zlato. Tako zlato ima primesi drugih kovin, večinoma srebra, zato lahko potemni. Temu so še posebej izpostavljeni kosi nakita, ki jih nosimo redno, saj nanje vplivajo umazanija iz okolja, naš lastni znoj, različne kreme, parfumi in druge snovi, ki jih nanašamo na kožo.

Zaradi tega je potrebno nakit vsake toliko časa očistiti. Da vam vašega nakita ne bo treba nositi k zlatarju, smo pripravili preprosta navodila, s pomočjo katerih boste nakit lahko očistili kar doma.

Čiščenje nakita brez (pol)dragih kamnov

V skledico mlačne ali tople (NE vroče) vode kanite nekaj kapljic tekočega detergenta za pomivanje posode ali tekočega mila in premešajte. Lahko uporabite kar navadno vodo iz pipe, lahko pa uporabite destilirano vodo.

Nakit položite v raztopino vode in detergenta in ga pustite približno 15 minut. Med namakanjem bo raztopina prišla do vseh kotičkov in zmehčala umazanijo, ki se nabere v težko dostopnih predelih.

Po 15 minut primite nakit in ga nežno zdrgnite s krtačko z mehkimi ščetinami. Lahko uporabite mehko zobno ščetko (za občutljivo sklenino), čopič za obrvi ali pa posebno temu namenjeno ščetko. Z nakitom ravnajte nežno in natančno – očistite vse vdolbinice in druga težko dostopna mesta.

Ko ste končali, nakit sperite pod mlačno (NE vročo) tekočo vodo. Temeljito izpiranje bo odstranilo ostanke umazanije, ki so se še obdržali na nakitu po ščetkanju. Če nakit spirate v koritu, ne pozabite zamašiti odtoka, da vam ne bo nakit ušel v cev, če ga slučajno izpustite.

Po spiranju nakit temeljito zbrišite z mehko krpico iz blaga. Na koncu pa ga nekaj časa še pustite na zraku, da se bo zagotovo popolnoma posušil preden ga zopet nataknete. Če boste nosili vlažen nakit, bo ta še prej potemnel, saj bo vlaga z nakita spodbudila vašo povrhnjico, da se olušči.

Čiščenje nakita s (pol)dragimi kamni

Če vaš nakit vsebuje tudi (pol)drage kamne, ga NE namakajte.

Na mehko krpo iz blaga kapnite nekaj kapljic tekočega detergenta za pomivanje posode ali tekočega mila ter jih razmažite s prstom, da se delno vpijejo. Nakit nežno zdrgnite s krpo, pri čemer posvetite posebno pozornost vdolbinam in težje dostopnim predelom v katerih se nabira umazanija.

Ko ste končali, mehko krpo iz blaga zmočite s čisto, mlačno (NE vročo) vodo in dobro ožemite, da bo samo vlažna. Nato nakit tapkajte in nežno zbrišite, da bo navlažena krpa odstranila vse ostanke detergenta oziroma mila in umazanije.

Po brisanju nakit položite na suho mehko krpo iz blaga, da se dobro posuši. Nakit namestite tako, da bo kamen na vrhu in se kar najhitreje posušil, da ne bo vlaga prišla med kamen in njegov nastavek. Nakit lahko zopet nataknete šele, ko se temeljito posuši. Če boste nosili vlažen nakit, bo ta še prej potemnel, saj bo vlaga z nakita spodbudila vašo povrhnjico, da se olušči.